top of page

Ontspannen, kan je leren !

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2023

Een uitdagende duik maken vraagt om routine, ervaring en vertrouwen. Onveilige handelingen, hoe klein ook, zijn onaangename ervaringen dit tot negatieve gevoelens kunnen leiden en onveilig duikgedrag veroorzaken of angst of verminderd zelfvertrouwen. Je verliest het plezier in deze geweldige sport. Leren ontspannen tijdens het duiken is belangrijk. Maar hoe doe je dat diep in een grot, of diep onder het wateroppervlak, of in grote stroming, of bij slechte zichtbaarheid ?


Om uitdagende duiken te maken heb je routine nodig. Routine bouw je op door training. Het is een kwestie van stap voor stap te werk gaan. Met elke goede duik vergroot je je comfortzone; elke duik die we met een goed gevoel afsluiten vormt de basis voor een verbetering bij de volgende duik. Het is belangrijk om niet te snel te veel van jezelf te vragen. Overmatige eisen en verwachtingen schaden het zelfvertrouwen (noot: zelfvertrouwen is je sterktes en zwaktes kennen).


Goed communiceren tijdens het duiken is belangrijk. Een goed buddyteam luistert goed en volgt niet zomaar de wil van 1 teamlid. Eerlijkheid speelt een belangrijke rol: geef aan als je je niet fit voelt; dat is geen zwakte maar verkleint de kans op een onveilige handeling. Doet een onveilige situatie zich toch voor, leer van de fouten. Fouten zijn alleen de moeite waard als je er conclusies uit trekt om ze bij de volgende duik te vermijden.


Negatieve gedachten, een rusteloze geest, zorgen of angsten,... leiden tot spanning in het lichaam en gebrek aan flexibiliteit. Ze hebben een ongunstig effect op de ontspanning en dus op de hartslag. Goede ontspanning bekom je door je hoofd te overspoelen met positieve gedachten. Laat negatieve gedachten niet aan het woord. Geloof het of niet, maar je kan genieten van een duik in 4 graden !


Hou je bij uitdagende duiken aan de regel van de derden: de terugtocht van de duik begint nadat 1/3 van je tank verbruikt werd; dan hou je nog 1/3 over voor de terugtocht en heb je nog 1/3 over voor onvoorziene omstandigheden. Hou deze discipline vast; weet dat je in die ene duik nooit alles kan ontdekken...


Bij het begin van de duik zijn we bezig met de afdaling; als we beslissen om te keren zijn we met het keren bezig en denken we niet aan het wateroppervlak. Door 'in het moment te zijn' kunnen we ons beter concentreren, zijn we meer ontspannen en kalmeren we onze zwakkere zelf (en bijhorende negatieve gedachten). Laat intuïtie / buikgevoel toe: de intelligentie van het onbewuste is je onzichtbare buddy !


Fysieke fitheid is voor elke duiker belangrijk. Alle duikers moeten in staat zijn om hun adem te beheersen bij stroming en in- en uitstappen. Naast fysieke fitheid moeten ook duikvaardigheden worden getraind. Alles wat geautomatiseerd is, heeft minder aandacht nodig. Hierdoor krijgen we meer capaciteit om onze aandacht te richten op situaties die voor een echte uitdaging zorgen, of gewoon om maximaal van de duik te genieten. Adem bewust rustig door je buik. Dit ontspant, zorgt voor een rustig ademritme en laag luchtverbruik. Het verlengen van de uitademing verlaagt de hartslag. Als je je niet goed voelt tijdens de duik: stop, adem, denk na en pas dan handel je. Het komt er ook hier op neer, om de negatieve gedachtenspiraal te doorbreken. Stop en maak 2 rustige langzame buikademhalingen waardoor je snel zal kalmeren en ontspannen.

Comments


bottom of page